U heeft teveel cholesterol…

U eet nochtans gevarieerd en beweegt regelmatig

Geneesmiddelen kunnen uw risico op infarct of beroerte verkleinen

Deze informatie kan u helpen bij het afwegen van de voor- en nadelen ervan

Waarom is teveel cholesterol slecht voor uw gezondheid?

Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert.
Cholesterol kan de hartslagaders verstoppen. Dit kan pijn in de borst (angina pectoris) en soms zelfs een hartaanval (infarct) veroorzaken.
Cholesterol kan ook de bloedvaten in de hersenen verstoppen en een beroerte veroorzaken. Dit kan belangrijke delen van de hersenen beschadigen (met gevolgen zoals halfzijdige verlamming, verlies van het spraakvermogen, enz.). De verloren functies komen soms gedeeltelijk of geheel terug, soms ook niet. Dit hangt af van de ernst van de beroerte.
Infarcten en beroertes zijn de belangrijkste doodsoorzaken in België.

Wat is het cardiovasculaire risico?

Het cardiovasculaire risico is het risico om een hartaanval of beroerte te krijgen. Het risico neemt toe met de leeftijd. In het algemeen is dit risico groter bij mannen dan vrouwen. Andere risicofactoren zijn cholesterol, roken en hoge bloeddruk. Personen met diabetes of nierfalen hebben een hoger dan gemiddeld risico.

Hoe uw cardiovasculaire risico bepalen?

Uw arts kan uw cardiovasculaire risico nagaan. Daarvoor baseert hij zich op uw leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolniveau en of u rookt of niet. Andere risicofactoren kunnen ook een rol spelen, waaronder obesitas, te weinig lichaamsbeweging, familiale voorgeschiedenis of bloedtriglyceriden, maar hiermee houdt de huidige test geen rekening. Daarom is het belangrijk dat uw behandelende arts de risicobeoordeling doet, want hij is op de hoogte van al deze elementen. Uw arts kan dit risico regelmatig evalueren, bijvoorbeeld ieder jaar.

Hoe uw cardiovasculaire risico verkleinen?

De belangrijkste ingrepen om uw cardiovasculaire risico te beperken zijn stoppen met roken, evenwichtiger eten, uw alcoholgebruik verminderen en vaker bewegen.
Uw arts kan u adviseren over uw voeding en uw fysieke beweging. Hij kan u ondersteunen bij het stoppen met roken.
En als deze maatregelen niet volstaan ? Uw arts kan u dan voorstellen om een geneesmiddel van de statines groep te nemen. U neemt de beslissing over deze behandeling samen. Gezonde levensgewoontes blijven wel de basis van de behandeling.
NB: De voedingsindustrie promoot veel producten om uw cholesterol te verlagen (zoals bepaalde drankjes, yoghurts en plantaardige vetstoffen met « sterolen » en « stanolen » of met omega-3). In tegenstelling met wat de reclames beweren, is er onvoldoende bewijs dat deze producten uw algemene cardiovasculaire risico helpen beperken.

Wat zijn geneesmiddelen van de statines groep?

Statines zijn geneesmiddelen die de cholesterolwaarden in het bloed doen dalen. De in België verkochte statines zijn simvastatine (Zocor®), atorvastatine (Lipitor®), rosuvastatine (Crestor®), fluvastatine (Lescol®) en pravastatine (Prareduct®). Het nemen van statines verlaagt uw cardiovasculair risico niet tot nul.

Hebben statines neveneffecten?

Onderzoeken tonen aan dat van de 100 personen die statines nemen:
-5 personen spierpijn krijgen (vooral in de eerste 3 maanden),
-1 persoon binnen 5 jaar diabetes krijgt door de behandeling
-uitzonderlijk, minder dan één persoon nierproblemen krijgt, soms ernstig.

Hoe lang duurt een behandeling met statines?

De behandeling met statines is een behandeling van lange termijn. U moet de geneesmiddelen iedere dag nemen gedurende meerdere jaren. De goede werking van de behandeling hangt hiervan af. U moet daarom overtuigd zijn van uw beslissing. U kan wel altijd van idee veranderen.
Uw cardiovasculaire risico neemt toe met uw leeftijd. Uw arts zal daarom uw cardiovasculaire risico blijven meten, met of zonder statines. U kan wachten en later met statines beginnen, volgens de evolutie van uw cardiovasculaire risico.

Kan ik statines nemen in combinatie met andere geneesmiddelen?

Bepaalde geneesmiddelen kunnen het effect van statines beïnvloeden, en statines kunnen het effect van bepaalde geneesmiddelen beïnvloeden.
Overleg zeker met uw arts of apotheker als u andere geneesmiddelen neemt, of geneesmiddelen op basis van planten, of voedingssupplementen.

Samenvatting. Waarover moet u nadenken alvorens statines te nemen?

Om u te helpen bij het gesprek met uw arts zijn hier enkele vragen die u zich kan stellen:
-Ben ik bereid om dagelijks en gedurende meerdere jaren een geneesmiddel te nemen?
-Ben ik bereid om het risico te nemen om spierpijn te krijgen (bij 5 op 100 personen)?
-Ben ik bereid om het risico te nemen om diabetes te krijgen (bij 1 op 100 personen)?
-Ben ik bereid om het risico te nemen om ernstige nierproblemen te krijgen (bij minder dan 1 op 100 personen)?
-Ben ik bereid om het risico te nemen op interacties met andere geneesmiddelen?
U hoeft niet onmiddellijk te beslissen. Enkele weken meer of minder maken weinig verschil. Neem uw tijd om over de informatie op deze website na te denken voor u samen met uw arts een beslissing neemt.

Wat is de bedoeling van deze test?

AANDACHT : Wij richten ons hier enkel tot personen die nooit een infarct of beroerte hebben gehad. Met behulp van deze website kan uw huisarts uw kans op overlijden door een infarct of beroerte in de komende 10 jaar met en zonder statines vergelijken. De keuze om statines te nemen moet goed doordacht gebeuren. Statines helpen om uw cardiovasculaire risico te verkleinen, maar ze kunnen ook neveneffecten hebben. De test op deze website helpt om met uw arts de voordelen en risico’s van statines te bespreken. Zo kan u een geïnformeerde keuze maken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer details AanvaardenWeigeren